Doug Batchelor 3-1 L-a creat Dumnezeu pe diavol? (Apocalipsa acum)
Aplicația din Isaia cap. 14, îndeosebi versetele 12-15 (dar nu numai acestea), precum și Ezechiel cap. 28, versetele 13-19, ne descoperă o istorie a heruvimului căzut, fiind, ambele, PROFEȚII asupra unor împărați ai pământului, cel al Babilonului, respectiv cel al Tirului, care au, însă, certe accente „apocaliptice”. Se vorbește acolo șI despre EVENIMENTELE FINALE ale acestui pământ (nu doar despre niște evenimente strict istorice, de cădere a unor imperii, sau stăpâniri pământești - Satana și acei împărați ai pământului joacă același rol).
Cu adevărat aceste profeții au semnificații de o mare greutate pentru vremea sfârșitului. Dar, de asemenea, și pentru înțelegerea modului în care operează imaginile din Cartea Apocalipsei.
Aici aveți CHEIA pentru a înțelege de ce BALAURUL din Apocalipsa 12 (care este, potrivit vers. 9 „șarpele cel vechi numit diavolul și Satana, acela care înșeală întreaga lume”) cu cele ȘAPTE CAPETE, ZECE COARNE, seamănă leit cu fiara din Apocalipsa 13, care are și ea de asemenea ZECE COARNE ȘI ȘAPTE CAPETE.
Nu, nu sunt entități identice! Pentru că, după vindecarea rănii de moarte a fiarei, tot pământul începe să se închine, de fapt, BALAURULUI:
„pentru că dăduse puterea lui fiarei”.
Încep să se închine fiarei întrebându-se cine se poate ASEMĂNA cu fiara și cine se poate lupta cu ea (vers. 4).
Dacă mai există vreun dubiu, vers. 2 ne arată că BALAURUL îi dă fiarei „puterea lui, scaunul lui de domnie și o putere mare”.
Cele două entități, din cap. 12 - balaurul și din cap. 13 - fiara, se aseamănă între ele pentru că sunt IDENTICE în SCOP, CARACTER ȘI PUTERE.
Tot așa biserica Lui Hristos se va asemăna cu Mirele în ceea ce privește scopul existenței ei și în caracterul pe care îl va exprima, dar și puterea de a rezista.
Paralelismul biblic ne ajută să înțelegem vremurile în care trăim.
Vă îndemn să studiați cu mare seriozitate Scripturile, care sunt scrise PENTRU NOI, cei peste care au venit sfârșitul veacurilor!